Karin Holmberg och sonen Edvin är berättigade till Jämställdhetsbonus. Hon vill ha bättre information. Foto: Andreas Ericson/SR Örebro.
örebro

Jämställdhetsbonus effektlös

Trots att familjer kan få tusenlappar i bidrag om föräldrarna delar på föräldradagarna är moderaternas jämställdhetsbonus effektlös. För enligt försäkringskassans utvärdering är papporna inte hemma mer nu än innan reformen.

Mats Johansson utredare på Försäkringskassan har sin teori om vad det beror på.

- Vi kan inte se någon som helst skillnad. Det finns en rad faktorer som påverkar. Ekonomin är en viktig del och jämstäldhetsbonusen handlar inte om speciellt mycket pengar, säger Mats Johansson.

Småbarnsmamman Karin Holmberg och hennes familj i Kumla är berättigade till Jämställdhetsbonusen men har inte ansökt om den.

En av anledningarna är att hon redan nu tycker att det är för många blanketter och att det borde kunna ordnas på ett lättare sätt.

- Vi har tänkt på det och tycker att det är en bra grej, men vi har inte ansökt om det, säger hon.

Hon tycker dock att förslaget är bra.

- Jag tycker det är bra, jag är emot att man ska lagstifta om hur man ska dela dagarna utan det är bättre att låta föräldrarna bestämma, säger Karin Holmberg.

Jämställdhetsbonusen innebär att föräldrarna får en bonus om båda föräldrarna tar ut fler än sina reserverade dagar. Ju jämnare fördelat dagarna är desto mer pengar får familjen i bonus.

Maximalt kan en familj få 13 500 kronor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar för TT att det ännu handlar om ganska små tal eftersom reformen infördes sommaren 2008.

- Om genomslaget inte har varit tillräckligt starkt är jag beredd att göra om, att titta på förenklingar och på hur man kan förstärka den, säger han samtidigt som han håller med om att det lätt blir mycket.

Andreas Ericson

andreas.b.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista