1 av 2
Att så få rättvisemärkta varor köps in i Örebro kommun kan bero på att de politiska besluten inte når verksamheten. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2
Örebro-fair trade city

Rättvisemärkta beslut når inte ut

Det politiska beslutet att använda rättvisemärkta varor i kommunen når inte ut till verksamheterna där varorna köps in. Det kan vara en förklaring till varför exempelvis bara en av fem koppar kaffe som serveras i Örebro kommun är rättvisemärkt, trots att kommunen är en Fair trade city sedan några år tillbaka.

– Är vi en Fair trade city så borde vi ha högre siffror, men nu har vi varit det i tre år och vi kan bara bli bättre, säger Gabriella Blomgren, Miljöpartiet, som är kommunalråd och ingår i styrgruppen.

Örebro kommun har ansökt om att få fortsätta vara en Fair trade city, som man varit sen 2007. Kumla och Hallsberg är andra kommuner i länet som har den certifieringen.

Men i Örebro har det alltså visat sig att långt i från alla varor som köps in i kommunens verksamheter har den märkningen. Varje år köps det till exempel in över 20 ton kaffe. Bara en femtedel av det är rättvisemärkt.

I direktiven står det att man ska köpa in varor som är både rättvisemärkta och ekologiska. Men oftast väljs bara en av märkningarna.

– Jag tror att de flesta arbetsplatser köper in ekologiskt. För där har vi som mål att allt kaffe som köps in ska vara ekologiskt. Och rättvisemärkt också.

Man väljer ekologiskt och tror att det är rättvisemärkt också, säger Gabriella Blomgren (MP) .

Hon tror att det också kan vara så att de som jobbar i kommunen inte känner till vad politikerna bestämt, något som politikerna i så fall måste bli bättre på.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista