Gun Lundgren fick flera tusen kronor mindre i månaden efter att ha flyttats från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Foto: Anna Björndahl/SR Örebro.

Från Fk till Af - tappade inkomst

Mer än hälften, eller 65 procent, av de som har tvingats lämna sjukförsäkringen efter nyår, har förlorat pengar på det, trots att arbetsmarknadsministern säger att de flesta ska tjäna på förändringen. En av dem som drabbats är långtidssjukskrivna Gun Lundgren i Örebro.

Gun Lundgren fick sin ersättning sänkt med flera tusen kronor i månaden, när sjukpenningen togs bort och hon flyttades över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen.

Nu får hon 2 500 kronor i månaden för fem timmars praktik per dag, och det tycker hon är på tok för lite.

– Jag fick en chock. Jag trodde inte att det var sant. Och jag har gråtit och gråtit och gråtit och gråtit. Och svurit och förbannat detta system, säger Gun Lundgren.

Efter nästan tio års sjukskrivning efter en stressrelaterad utmattningsdepression är 58-åriga Gun Lundgren i Örebro nu på väg tillbaka ut i arbetslivet. Hon hade jobbat på förskola i många år när det tog stopp 2001. Då, när hon nyss blivit sjukskriven, kunde hon inte klara av de mest vardagliga saker.

– Jag kunde inte läsa, jag kunde inte skriva, jag kunde inte lyssna på radio... jag kunde inte ha ljud omkring mig! Och när jag väl kunde gå ut så gick jag ut när det var mörkt, och drog en stor luva över huvudet så att ingen skulle se mig och känna igen mig. Så liten var jag, så dåligt mådde jag, säger Gun.

Men hon tog sig tillbaka, och i höstas började hon arbetsträna i en butik. Där är hon fortfarande kvar, men i och med att sjukpenningen förvandlas till a-kassa så minskar hennes ersättning med tusentals kronor. För fem timmars praktik per dag får hon 180 kronor om dagen. Det blir 24 kronor per timme, efter skatt.

– Det här kan jag bara inte gå med på, att det ska bli en sådan försämring. Jag har jobbat jättemycket för att komma tillbaka till arbetslivet. Jag vill arbeta och jag har betalat min a-kassa sedan 1971. Ändå blir det inte mer pengar än 180 kronor före skatt.

Gun Lundgren säger att hon tappat gnistan.

I hennes vardagsrum sitter socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson. Hon ville träffa Gun när hon fick höra om hennes situation och tänker ta upp det här i riksdagen.

– Ja, jag tänker ställa en fråga till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och fråga om det var såhär det var tänkt. Det har blivit precis som vi befarade, många får en sämre ersättning när man går från sjukpenning till a-kassa, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista