Två män häktade för fritagningen i Kumla

Den 23-årige man som greps i Örnsköldsvik i torsdagskväll, häktades idag i Örebro misstänkt för att ha hjälpt de tre män som förra söndagen rymde från Kumla fängelset. De tre rymmarna är tillbaka på fängelset, och ska under veckan förhöras av fängelsets personal.

23-åringen är den andra personen som häktas misstänkt för främjande av flykt. Igår häktades en 25-årig man, misstänkt för att ha hjälpt de tre rymmarna, men den kvinna som greps i Örnsköldsvik har släppts. Hon är enligt polisen inte avförd från utredningen, men behövde inte hållas kvar. Båda männen har nekat till brott. Nu fortsätter polisutredningen kring fritagningen vid Kumla fängelset. 


De tre män som rymde från Kumlaanstalten kommer att förhöras även av anstaltens personal. Tidigare har ju männen förhörts av polis. Anstaltens förhör ska användas i en rapport om hur fritagningen gick till. Krister Karlsson, chef för Kumlaanstalten har dock inga större förhoppningar om att männen kommer vilja lämna någon intressant information. I rapporten ska även personalens agerande och anstaltens säkerhetsrutiner granskas. Krister Karlsson säger att det nog finns anledning till självkritik men att han inte vill uttala sig förrän rapporten är klar.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".