Fast telefoni har slagits ut på grund av vädret på många håll i Örebro län. Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Örebro län

Telefoni utslagen av vädret

Flera hushåll i länet har varit utan telefon den senaste veckan. I Striberg har vissa varit utan telefon ända sedan i lördags och avbrott har rapporterats även i Grythyttan, Mosås och i Karlsberg-området i Karlskoga.

På Telia tycker man inte att det varit fler avbrott än i vanliga fall. Men i länet är det minst 230 hushåll som drabbats bara de senaste dagarna.

En förklaring till varför telefonen inte fungerar kan vara att kablarna skadats när tjälen gått ur marken. Det kan också vara så att kablarna blivit fuktiga eftersom snön smält och gjort marken blöt.

- Generellt har det börjat märkas i det här fuktiga vädret att kablarna blir fuktiga. Felen kan bero på att man gräver av en kabel av misstag, men nu när det är tjäle i marken är inte det vanligaste felet utan det är i så fall att tjällossningen skadar kabeln. Men just nu är det största problemet att det snöat mycket blivit mycket fuktigt i marken, säger Eva Rosell som är informatör på nätbolaget Skanova som sköter om Telias telefonkablar.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".