Två ton pappersfakturor i onödan

Bara två av tolv kommuner i Örebro län erbjuder e-faktura för vatten, avlopp och sophämtning. Det visar en undersökning som vi har gjort här på Sveriges Radio Örebro.

I Örebro län erbjuder endast Karlskoga och Kumla e-faktura för kommunalt vatten och sophantering. Det har lett till att i år kommer det att tryckas upp närmare 400 000 fakturor i länet, varav Örebro kommun står för 150 000 av de. Mona Gelin, ansvarig för debitering för kommunalt vatten, berättar att de har skjutit upp införandet under en längre tid.

– Det har varit för bökigt, helt enkelt. Det har varit på grund av koordineringen av banker tillsammans med utskriftcentralen, säger hon.

Kommunen är motvillig till att införa e-faktura i det nuvarande systemet, eftersom de hellre väntar tills de har fått igång det nya systemet som ska sköta den administrativa delen av faktureringen. Men att de skjuter upp införandet, innebär att allt fler fakturor trycks upp, bara för att kommunen vill vänta.

– Miljöaspekten tänker vi alltid på, men de andra delarna överväger den, och det är därför vi har valt att följa den här modellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".