Här i butiken vakade Pernilla Wong och hennes man i två veckor. Foto: Päivi Kotka/SR Örebro.
Örebro

Sov i butiken för att slippa inbrott

Pernilla Wong och hennes man vakade varje natt i fjorton dagar för att inte få inbrottt. Under förra året hade de tre inbrott. Så när polisen berättade att de fått tips om att deras butik skulle utsättas för ytterligare ett inbrott så agerade de själva.

– Vi turades om på nätterna, jag och min man. Det var läskigt att sitta där alldeles ensam så jag hade ett telefonnummer till polisen och en kniv med mig i butiken, berättar Pernilla Wong som äger butiken Boomerang i Örebro.

Butiken var upplyst hela natten och polispatruller åkte förbi ibland.

Idag har de investerat i galler för alla fönster på butiken.

– Det är för jävligt att det är så här, säger Pernilla. Det verkar som att den här kriminaliteten blivit allt vanligare, då de ska finansiera sina droger.

Varje inbrott drabbade henne ekonomisk förlust som hon förlorar på.

– Men sen är det psyksiskt jobbigt att åka hit till butiken mitt i natten och kläder och glas ligger överallt, säger Pernilla Wong.

I Örebro finns idag ett förslag om att låta ordningsvakter hjälpa polisen i centrum.

Ordningsvakterna skulle få samma befogeneheter som de har på krogarna ute stans gator, är tanken. Projektet hoppas få butiksägare och fastighetsägare att finansiera ordningsvakternas löner. Men Pernilla Wong ser inte att hon personligen som butiksägare direkt skulle ha nytta av det även om hon ser att ordningsvakter skulle kunna lugna bland buset på stan.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".