Anna Jacobsson är projektledare för slussboendet i Suttarboda. Foto: Andreas Morén/SR Örebro.
örebro - suttarboda

Inget tryck på ensamkommande barn

Det stora trycket av ensamkommande flyktingbarn blev inte lika hårt som man befarade till det nya ankomstboendet i Suttarboda. Därför har Örebro kommun hämtat barn från Malmö och Sigtuna för att avlasta dem.

Anna Jakobsson, projektledare för ensamkommande flyktingbarn och chef för slussboendet i Suttarboda Örebro kommun förklarar att inom en snar framtid krävs det ytterligare ett boende för att möta trycket av asylsökande barn.

Det har aldrig varit sådant tryck av ensamtkommande asylsökande barn till Sverige. Men för få kommuner ställer upp och tar hand om alla som behöver någonstans att bo. Därför tog Örebro kommun beslutet att bli en så kallad anvisningskommun för en tid sedan - och öppnade ett slussboende i Suttarboda.

Just nu bor 12 pojkar på boendet och ytterligare några få platser kan kommas att fyllas upp. Erfarenheten säger att när sommaren närmars sig kommer fler emnsamkommande flyktingbarn och därför behövs många fler platser om dom hårt pressade kommunerna, så som Malmö och Sigtuna, ska få mindre belastning.

Anna Jakobsson chef för slussboendet i Suttarboda, förklarar att behovet av ytterligare ett boende likt det i Suttarboda kommer allt närmre.

– Ska vi hjälpa de andra anvisningskommunerna så att det märks så måste vi ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Det krävs också att många fler kommuner ställer upp att bli ankomstkommuner, alltså kommuner som tar hand om dessa barn permanent, förklarar hon.

Andreas Morén
andreas.moren@sr.se
019-192061

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".