Örebro

Baastad kritisk mot miljöpartiet

Socialdemokraternas oppositionsråd Lena Baastad är kritisk mot att miljöpartiet förhandlar om ett fortsatt samarbete med högeraliansen. Hon anser att miljöpartiet inte är ärliga mot sina väljare.

– Om man sitter i förhandlingar med de borgerliga partierna men utåt säger att man inte har bestämt sig, är det klart att man funderar över om de inte vill vara tydliga mot väljarna för att de vet att deras väljarbas vill se ett rödgrönt samarbete, funderar Lena Baastad.

Kritiken kommer efter att vi tidigare idag rapporterat om att miljöpartiet förhandlar med Örebrokoalitionen om ett fortsatt samarbete även över nästa mandatperiod.

Miljöpartiets gruppledare Gabriella Blomgren förstår de som tror att partiet redan valt sida.

– Den upplevelsen är ju för att vi sitter i alliansen idag, och jag tror att den känslan finns från vänstersidan eftersom vi har varit väldigt nöjda i det här arbetet. Då tror jag att man upplever det som att det kommer att fortsätta, säger hon.

Om miljöpartiet väljer att samarbeta med Örebrokoalitionen minskar oppositionens chanser i valet. Men att valet skulle vara förlorat på förhand håller inte socialdemokraternas oppositionsråd Lena Baastad med om.

– Absolut inte.

Trots att miljöpartiets ledning ser positivt på ett fortsatt samarbete inom Örebrokoalitionen utesluter inte socialdemokraternas oppositionsråd Lena Baastad ett röd-grönt samarbete efter valet.

– Vi hoppas naturligtvis att de väljer att lyssna på sina väljare, som vi vet vill se ett rödgrönt styre, säger Lena Baastad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".