Framtidspartiet Lekeberg

Vill åter till ursprungstanken

Det är fem månader kvar till årets val. Förutom de redan etablerade partierna finns en del nya partier i Örebro län. I Lekeberg ställer Framtidspartiet Lekeberg upp för första gången.

– Vi är inte nåt misnöjesparti på något sätt. Men däremot vill vi vara med och vara ett alternativ, säger John-Olov Ohlsson som står tvåa på listan i Framtidspartiet Lekeberg.

Etta på listan, och ordförande, är Kerstin Leijonborg som tidigare varit kommunalråd för Centerpartiet.

Framtidspartiet startades för att återgå till ursprungstanken kring Lekebergs kommun, menar Kerstin Leijonborg.

När kommunen bildades 1995 var det för att besluten skulle komma närmare medborgarna. Då var det långt till maktens centrum, Örebro. Men nu tycker initiativtagarna till det nya partiet att det blivit likadant igen, att de politiska besluten oftast gynnar huvudorten Fjugesta, där 2 000 invånare bor, och inte de 5 000 invånare som bor utanför centralorten.

John-Olov Ohlsson hade aldrig varit politiskt aktiv tidigare. Men för honom är det viktigt att medborgarna får chansen att påverka sina politiker, innan besluten är tagna.

– Det är bland annat en sådan här fråga som kulturskolan till exempel. Där tas det bara ett beslut rakt av att nu ska vi minska de här anslagen och då blir barna lidande. Och sen tas det andra beslut, bland annat om näridrottsplatser som ska läggas på olika orten, som kostar så mycket mer. Ibland undrar man varför man inte går ut och frågar medborgarna i kommunen.

– Vi vill ha en kontakt utifrån vad som var syftet med Lekebergs kommun från starten, att medborgarna ska ha en chans att påverka, säger John-Olov Ohlsson i Framtidspartiet Lekeberg.

Framtidspartiets huvudfrågorna liknar de flesta partiers. Det handlar om att eleverna i skolan ska få resurser och bra betyg och att de äldre ska få vara med och bestämma om sin vård.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista