Granskningen av Formens Hus i hällefors

Förhandlade bort samordning

De kommunala bolagen Formens hus AB och bostadsbolaget Boab i Hällefors borde ha diskuterat med varandra när Boabs vd fick sparken samtidigt som han fick jobb inom Formens hus, det menar Christina Johansson (M) som var ordförande när Lennart Ljungberg anställdes i Formens hus AB.

Lennart Ljungberg fick nästan 21 månadslöner i avgångsvederlag, som vi tidigare berättat.

– Jag tror att samordningen stod med i avtalet. Men Lennart lyckades väl bra på att förhandla eftersom han lyckades förhandla bort samordningen emot att han tog bort tre månadslöner och är det så att man inte har någon samordning kan man ju kvittera ut flera löner från flera olika uppdragsgivare samtidigt, säger Christina Johansson (M).

Lennart Ljungberg hade just fått sparken från jobbet som vd i bostadsbolaget Boab, för att han representerat för mycket. Men han förhandlade till sig 21 månadslöner och fick nästan samtidigt ett jobb som projektledare inom Formens hus AB, där han fick månadslön för de 75 procent han jobbade.

Christina Johansson tycker inte att styrelsen för Formens hus AB ska ställas till svars för att Lennart Ljungberg anställdes utan att det varit upp till vd:n, Lars Wieselgren.

– Styrelsens uppgift är att tillsätta och hantera vd-posten och sen är det vd:n som ser till att verksamheten fungerar

och tar de resurserna till sig som han behöver. De övriga anställningarna i aktiebolaget är helt en vd-fråga, säger Christina Johansson.

Lars Wieselgren har tidigare sagt till Sveriges Radio att Lennart Ljungberg var rätt man för jobbet.

Christina Johansson tycker att saker skulle skötts annorlunda.

– Hade du frågat om jag skulle gjort så här hade jag svarat att den här anställningsformen kanske inte var så bra. Han kunde anställts på timmar i stället.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista