örebro

Nya läkarutbildningen blir unik

Läkarutbildningen vid Örebro universitet kommer att bli unik. Istället för traditionella föreläsningar kommer studenterna att ägna sig mer åt problemlösning och fallstudier.

– Den kommer att bli ganska unik, säger Robert Brummer dekan vid universitetet.

Modellen är hämtad från Europa och enligt Robert Brummer kommer den att vara revolutionerande i sverige.

Han har själv jobbat på läkarutbildningen vid universitet i Maastricht och har där tagit med sig många influenser till den utbildningsmodell som kommer att gälla i Örebro när utbildningen startar till våren.

Dessutom har man samarbetat med universitetet i Glasgow. Och en stor del i att universitetet nu fått klartecken från högskoleverket att starta läkarutbildningen är till stor del deras förtjänst.

– Det är ingen slump att vi har valt att samarbeta med dem. Glasgow är ett av de bästa universiteten i Europa och har en ansed läkarutbildning. I Maastricht är utbildningen yngre men den är ledande när det gäller problembaserat lärande, säger Robert Brummer.

Nu är det drygt åtta månader kvar innan de första studenterna knackar på universitetets dörr. Och för Robert Brummer och hans kollegor återstår mycket jobb innan allt är klart. Men det är inte helt säkert att allt är färdigt till terminsstart.

– Vi får nog räkna med barnsjukdomar men om studenterna är engagerade kommer vi att klara det tillsammans, säger han.

Andreas Ericson
andreas.b.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista