örebro

Marknadsafton i fara på Norr

Ännu ett orosmoment kring ombyggnationen av Järntorget i Örebro har nu uppstått. För när bygget pågår blir det svårt att placera ut knallar och locka folk till Norrcity under marknadsafton.

– Det är en del utmaningar att få till en bra marknadsafton så att även handlarna på norr kan tjäna pengar under den här dagen, säger Stina Storm vd på city Örebro.

Men det första beskedet som City Örebro fick var enligt Stina Storm att de skulle glömma norr, Storbron och Järntorget i sin marknadsaftonsplanering. Riktigt så illa är det inte nu, efter några möten med kommunen har man kommit fram till att en del knallar ska kunna stå placerade vid den här delen av staden. Men bara en fjärdedel av de marknadsstånd som brukar finnas på norr kommer få plats där i år.

Och för butikerna på Norr betyder marknadsafton mycket.

– Det är en jättestor dag med mycket försäljning, säger Elvy Palo som äger en skobutik på Storgatan.

Elvy Palo säljer fyrdubbelt så mycket på marknadsafton som en vanlig dag. Och om kunderna inte skulle lockas mot norr innebär det stor förlust.

En fin sommarkväll lockar marknadsafton 40 000 besökare. Just nu pågår arbetet med att planera vart knallarna ska stå placerade. Men fortfarande finns en del orosmoment gällande marknadsafton berättar Stina Storm.

Gunnar Andersson, moderat och tekniska nämndens ordförande i Örebro säger att City Örebros oro är befogad.

– Eftersom det är ett pågående arbete vid Järntorget, men vi kommer att göra allt som står i vår makt för att underlätta för City Örebro att genomföra marknadsafton, säger han.

Sandra Nielsen
sandra.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista