Zinkgruvan satsar på koppar

I maj startar Zinkgruvan sin kopparsatsning. Den är resultatet av flera års planering och investering, och nu kommer det bland annat innebära fler jobb till bygden.

- Det är alltid bra att ha fler ben att stå på. Priserna kan variera på de olika metallerna. Om ett metallpris går ner kanske ett annat går upp, så det här ger en stabilitet för oss i Zinkgruvan, säger Lars Malmström, chefsgeolog i Zinkgruvan.

Priset på koppar är bra just nu, säger Lars Malmström. Han hoppas att det blir ännu bättre i framtiden. Han berättar att koppar är en basmetall som är intressant att hitta och att den redan finns i de fyndigheter som brutits tidigare i gruvan - zink, bly och silver.

Zinkgruvan har redan satsat 280 miljoner kronor på att komma igång med planering och investering.

- 2013 ska vi vara i full produktion - 300 000 ton. Det tar något eller några år innan vi har betalat tillbaka våra investeringar. Sedan kommer det gå med vinst.

Lars Malmström säger att den nya satsningen kommer betyda mycket för bygden och att den leder till nya anställningar

- Det här innebär att vi måste nyanställa folk för kopparproduktionen. Och nu under uppbyggnadsfasen har vi fler entreprenörer som hjälper oss att bygga upp anläggningen.

Veronique Slottberg
veronique.slottberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista