Örebro län

Lättare att få cancervård

Landstinget i Örebro län satsar på en bättre cancersjukvård. Bland annat har två nya mottagningsformer för att underlätta undersökningar nyligen startas vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Vi satsar 4,2 miljoner direkt till extra cancersatsningar, säger Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) till Sveriges Radio Örebro.

Tidigare har det varit lång väntetid för bland annat kvinnor som vill komma på undersökning för bröstcancer men även för män som vill ha prostataundersökningar.

För att minska trycket och kötiderna har landstinget nu satsat över fyra miljoner kronor. En av investeringarna ligger i en remissfri bröstmottagning. Mottagningen har varit öppen sedan skärtorsdagen och hittills har man fått 65 samtal.

– Framför allt är det unga kvinnor som egentligen inte behöver oroa sig som ringer. Men vi har haft fyra fall där vi tror att det handlar om cancer, säger Siv Kindgren som jobbar där som sjuksköterska.

Men landstinget väljer att även satsa på prostatasjukvården. Där har man tillsatt en och en halv tjänst på sjukhuset som ska hjälpa till och framför allt informera om hur undersökningarna går till.

Där handlar det framför allt om att ge patienterna rätt och bra information så att de vet vad testerna går ut på.

Förhoppningen från landstinget är att kötiderna även där ska minska.

- Ja, det hoppas vi på, säger sjuksköterskan Nina Grundel.

Andreas Ericson
andreas.b.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista