Många avhopp i kommunpolitiken

Var tredje miljöpartist och kristdemokrat har hoppat av sitt uppdrag som kommunfullmäktigeledamot här i länet sen förra valet. Bäst på att fullfölja sina politiska uppdrag har moderater och centerpartister varit.
I förra valet valdes 506 politiker som ledamöter till kommunfullmäktige i länets kommuner och hittills har 89 av de folkvalda politikerna hoppat av sina uppdrag. Orsakerna är flera. En del har flyttat, andra har hoppat av sina uppdrag av hälsoskäl, det finns de som har tröttnat och så finns det de som inte har kunnat kombinera politiska uppdrag och arbete. Men oavsett orsakerna så har de politiska partierna klarat sig olika. Miljöpartiet och kristdemokraterna har procentuellt haft flest avhopp. Där har var tredje ledamot slutat. Vänsterpartiet och folkpartiet kommer på andra plats där var fjärde ledamot har lämnat sitt uppdrag sen valet för drygt tre år sen. Moderaterna och centerpartiet har hittills klarat sig bäst. Omkring en tiondel av deras ledamöter har hittills hoppat av. Sett till antalet avhopp per kommun så toppar Nora kommun listan där mer än var tredje ledamot lämnat sitt uppdrag sedan kommunalvalet. Nästan lika många har hoppat av i Kumla kommun där 16 av fullmäktiges 45 ledamöter hittills hoppat av. Bäst i länet har Hällefors, Degerfors och Lindesberg klarat sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista