I dag saknas fasta läkare på Vårdcentralerna i Frövi och Fellingsbro, men om de blir privata kanske även läkarna kommer. Foto: Scanpix.
Frövi/Fellingsbro

Företag vill ta över vårdcentraler

Landstingets vårdcentraler i Frövi och Fellingsbro kan komma att privatiseras. Det är företaget, som redan driver vårdcentralen i Vivalla i Örebro, som har ansökt hos landstinget om att få ta över vårdcentralerna.

Båda vårdcentralerna står nu utan fasta läkare. Marie-Louise Forsberg Fransson som är socialdemokratiskt landstingsråd säger att en ansökan från Vivalla vårdbolag är inlämnad och att landstingets tjänstemän håller på att gå igenom den för att se om företaget som ansökt lever upp till landstingets krav.

Hur ser du politiskt på att låta ett privat företag ta över i Frövi och Fellingsbro, i stället för landstinget?

- Vi har ju redan privata aktörer inne i dag. Faktum är att Örebro var det första länet i landet som hade privata entreprenörer när det gäller vårdcentraler. Det var i Pålsboda, som fortfarande drivs privat. Det är egentligen inte vem det är som driver vårdcentralen som är det viktiga, utan det viktiga är att vården ges på rätt nivå, rätt kvalitet och att den lever upp till de kvalitetskrav som vi satt upp.

Om Vivalla vårdbolag blir godkända, kommer då landstinget sluta att själva driva vårdcentral i Frövi och Fellingsbro?

- Ja, absolut.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Tidigare nyheter:

:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista