Örebropolisen tvingas skjutsa flicka till Örnsköldsvik på bekostnad av att lösa brott

Två unga flickor - den ena en 13-åring som rymt från ett ungdomsboende i Örnsköldsvik - hittades i Karlskoga på måndagen. Nu vill behandlingshemmet att Örebropolisen kör flickan tillbaka till Örnsköldsvik, en förfrågan som polisen inte har rätt att säga nej till.

Men Örebropolisens presstalesman Göran Gunnarsson säger att det inte är polisens jobb att skjutsa:

-Tyvärr tär den här typen av arbetsuppgifter på basverksamheten - att klara upp brott. Det är till och från en väldigt stor arbetsuppgift för oss alla dom här transporterna av olika anledningar.

Den här gången handlar det om två ungdomar, men det kan också handla om invandrare som ska utvisas eller psykiskt sjuka patienter som ska från en vårdavdelning till en annan.

Problemen blir som störst när det rör sig om ungdomar. En 13-åring får inte låsas in i väntan på att en polis har tid att köra:

- En sån här transport kan oftast inte ske med omedelbar verkan. Det tar ofta ett dygn innan kriminalvården kan ta hand om det, men det går ju inte när det gäller ungdomar. Transporten måste ju ske omedelbart, säger Göran Gunnarsson och fortsätter:

-Det är naturligtvis väldigt viktigt att dom här personerna kommer tillbaka till institutionen, men det borde finnas en annan instans i samhället som kan klara av det här. Det borde kunna betalas av den institution som dom har rymt ifrån, menar Göran Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".