Dubbla ersättningar ifrågasätts

Arbetsförmedlingen i Örebro län har i flera fall beviljat anställningsstöd till privata bolag som hyr ut personliga assitenter. Det trots att bolagen redan får full täckning från kommun eller försäkringskassan för deras löner. Det var när Försäkringskassan kontrollerade med Arbetsförmedlingen som man kunde konstatera att företag kunde få flera olika ersättningar för samma personal. Margareta Wicklund vid försäkringskassan i Örebro har fört frågan vidare till den centrala myndigheten, Riksförsäkringsverket.

- Jag tror inte det här är något som man har tänkt på när man gjort reglerna om anställningsstöd, jag tror inte man har tänkt att ett företag kan ha full täckning från nått annat håll, säger Margareta Wicklund.

Länsarbetsnämndens direktör i Örebro, Agneta Roström, kommenterar nyheten om att företag kvitterat ut dubbla ersättningar med att det låter som att det finns en lucka i lagen. Agneta Roström säger att det är egendomligt om man kan ha kostnadstäckning för tjänster från två håll, och så ska det naturligtvis inte vara. Nu ska Roström se om det går att få en tydligare skrivning i reglerna, så att enskilda arbetsförmedlare vet vad de kan bevilja antällningsstöd för. Länsarbetsnämnden i Örebro ska nu gå igenom de bidrag som betalats ut de senaste åren. Agnets Roström kan inte säga om om något företag som fått för mycket ersättning får betala tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista