Sverigedemokraterna

Har inte tillfört något till kommunpolitiken

Sverigedemokraterna gick framåt rejält i många kommuner i förra valet. I Örebro län fick man mandat i åtta av tolv kommuner. Men det som skulle bli partiets stora genombrott, blev inte det, visar en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort.

Inte en enda företrädare för de partier som svarat på enkäten i Örebro län, tycker att SD:s närvaro i deras kommuner varit positiv.

– De har inte lagt ett enda förslag i fullmäktige, så man vet inte vad de egentligen står för här i Lindesberg.

– Jag tror inte Sverigedemokraten har varit upp i talarstolen någonting och har inte gjort något väsen av sig.

– De har ju försvunnit ganska snabbt. Den förste försvann väldigt snabbt, den siste här nu, han satt knappt ett år.

Stolar gapar tomma
Så säger några av de partiföreträdare som svarat på frågan hur de tycker det har varit att ha Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige under den gångna mandatperioden. Och omdömena påminner mycket om varandra i alla de åtta kommuner där SD haft mandat sen 2006: Askersund, Lindesberg, Kumla, Nora, Ljusnarsberg, Hallsberg, Lekeberg och Örebro.

De beskriver stolar som gapat tomma, representanter som inte har hörts av och dålig närvaro på möten och i debatter.

Men Sverigedemokraternas länsordförande i Örebro, Daniel Spiik menar att kritiken är orättvis.

– Jag tycker att i många kommuner kan inte Sverigedemokraterna stå till svars för att vi inte har varit närvarande, i och med att i många kommuner blev vi invalda utan att överhuvudtaget ställa upp, säger han.

Men där det har funnits personer då som ändå inte har dykt upp på möten eller gjort nåt avtryck, vad säger du om dem?

– Det är naturligtvis olyckligt, men nu är det ju väldigt få kommuner där vi har ställt upp, menar Daniel Spiik (SD). Vad jag kan minnas var det väl Kumla, Ljusnarsberg och Hallsberg som vi ställde upp i, och där har vi varit hyfsat aktiva och mötesnärvaron har väl varit hygglig, hävdar han.

Men måste inte Sverigedemokraterna ta till sig av kritiken, att om väljarna röstar in SD, så ska man ha någon som gör jobbet?

– Naturligtvis, men det är inte så lätt, menar Spiik. Det är speciellt att ställa upp för SD eftersom det har förekommit hot och trakasserier

Vill ta debatten
En klar skillnad från förra valet är att majoriteten av de partiföreträdare som svarat på enkäten, 73 procent i Örebro län, tänker ta debatter med Sverigedemokraterna precis som med alla andra partier, i den här valrörelsen. Så var inte inställningen inför förra valet.

Men det är bara en enda av dem som svarat i länet, som aktivt tänker bjuda in SD till debatt, och det är Miljöpartiets språkrör i Kumla, Mats Gunnarsson.

– Alla andra kanske missuppfattade frågan, eller så är det jag som har missuppfattat den, skrattar Mats Gunnarsson (MP). Jag menar eftersom jag är ensam om att svara så.

– Man kan ju läsa den som att man vill bjuda till debatt om hur man ska styra kommunen eller så, men det är inte det jag tänker mig, förklarar han. Jag tänker mig att vi måste föra en debatt med SD om integration och varför vi behöver fler människor och fler influenser i Sverige, och inte färre. Det är livsviktigt, avslutar Mats Gunnarsson.

Fakta om enkäten

Sveriges Radios enkät om samarbete mellan partierna inför valet, har skickats ut till alla partiers lokala ordföranden i samtliga landets kommuner. Drygt 60 procent svarade. I Örebro län var svarsfrekvensen 60 procent.
Dagens rapportering utgår från följande frågor, där svaren fördelat sig på nedanstående vis:

Har Sverigedemokraterna något/några mandat i ert kommunfullmäktige under nuvarande mandatperiod?

 • Ja 71%
 • Nej 29%

Hur har det varit att ha Sverigedemokraterna representerade i kommunfullmäktige under nuvarande mandatperiod?

 • Positivt 0%
 • Negativt 28%
 • Både positivt och negativt 0%
 • Varken eller 56%
 • Vet inte 16%

Hur kommer ni som parti att debattera med Sverigedemokraterna i valrörelsen?

 • Ta debatter med dem som med alla andra partier 73%
 • Ta debatter som gäller invandrar- och integrationsfrågor 2%
 • Undvika debatter som gäller invandrar- och integrationsfrågor 2%
 • Debatterar inte med dem alls för vi vill inte 4%
 • Debatterar inte med dem alls för de vill inte 4%
 • Övriga kommentarer 15%

Kommer ni som parti att aktivt bjuda in SD till debatter och diskussioner?

 • Ja 5%
 • Nej 95%

Anna Nyström

anna.nystrom@sr.se
019-19 20 47

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.