Bor på "fel" sida - får ta omvägar

Det blir svårt att ta sig över järnvägsrälsen mellan Hallsberg och Örebro. I veckan som kommer får till exempel boende i Marieberg i Örebro att få ta långa omvägar till busshållsplats, förskola, skola och affärer.

Det är en upprustning av spåret mellan Örebro och Hallsberg som gör att järnvägsövergångarna i området stängs.

Paulina Torvaldsson har barn som går på dagis på andra sidan järnvägen.

- Det kommer nog bli lite besvärligt att ta sig över. Man får åka runt hela Adolfsberg när man ska åka till dagis och även till arbetet, säger hon.

För Paulina Torvaldsson som åker bil blir det en omväg på 15-20 minuter.

 Järnvägsövergångar hela vägen mellan Örebro och Hallsberg stängs  tillfälligt när räls ska bytas ut. Varken bilister, cyklister eller gående kommer att få passera.

Ragnhild Karlsson bor i området och hon säger att det blir besvärligt att åka och handla.

- Det går väl an för en annan som har bil, men för de som inte har bil, det blir ju svårare för dem att ta sig iväg och handla och till bussen till exempel, säger Ragnhild Karlsson.

För att barn som går i Mariebergsskolan inte ska behöva cykla långa omvägar finns planer från Trafikverket och skolan på att ordna en tillfällig skolskjuts, för de andra blir det till att välja andra vägar, säger Lennart Gustafsson som är delprojektledare för spårupprustningen.

- Det är så här att den här maskinpark som används är cirka två kilometer lång. Det är det som gör att man inte kan ha trafik över plankorsningarna, säger han.

Sandra Nielsen

reporter

sandra.nielsen@sr.se