örebro

Fler kök serverar ekologiskt

(Uppdaterad 16:38) De kommunala köken i Örebro kommun blir allt bättre på att köpa in ekologisk mat. De klarar det också inom den befintliga budgeten. På Lillåns skola är de flesta nöjda med att det serveras mer ekologiskt i matsalen.

Att spara på miljön är tanken bakom Örebro kommuns projekt som ska öka andelen ekologisk och klimatsmart mat. Elva kök har valts ut som test-kök och har jobbat med klimatsmart mat sedan några år tillbaka.

I första hand så går projektet ut på att köpa in mer ekologisk mat, då följer man de nationella riktlinjerna. I slutet av det här året ska den ekologiska maten stå för 25 procent av matkostnaderna. 

– Vi har försökt tänkt till helt från grunden. Vi lagar mat från grunden, slopar hel och halvfabrikat så mycket som möjligt, säger Mats Zetterlund som är kock på Lillåns skola. 

Där har man redan kommit långt över målet på 25 procent ekologisk mat. Mikael Hulterström är kökschef i matsalen på Lillåns skola. 

– Det är viktigt att bidra till en bra miljö så mycket som möjligt. Vi gör det vi kan påverka helt enkelt.

Nio av elva kök har lyckats nå målet.

Gabriella Blomgren som är kommunalråd för Miljöpartiet, vill att maten inom skolan, vård och äldreomsorg ska vara god.  

– Här kan vi också stödja lokala producenter, vi kan stödja det ekologiska jordbruket. Det minskar även transporter om vi jobbar på rätt sätt. Vi minskar på svinnet och kan lägga pengarna på en bättre och god mat, säger hon.

Men det är inte bara Lillåns skola i Örebro som arbetar hårt för att införa ekologisk mat i bespisningen.

På skolorna i Almby, Brickebacken och Adolfsberg i Örebro äter eleverna redan mycket ekologisk mat utan att vara uttagna som testkök i kommunens projekt.

Målet för de kommunala skolorna är att 25 procent av matkostnaden ska bestå av ekologisk mat. Det har skolförvaltning sydost i Örebro nått, med råge, berättar Carina Andersson som är kostchef.

-Vi har jobbat målmedvetet, och vi har en väldigt engagerad personal.

Hon förklarar att de inte bara har koncentrerat sig på att handla ekologiskt, uatn att det har varit fokus på att laga god mat.

Under årets första månader har 38 procent av kostnaden gått till ekologisk mat inom skolförvaltningen.

Fler och fler kommuner och landsting når målen, visar en rapport från Ekomatcentrum, men spridningen är fortfarande stor. Den totala siffran för Örebro län under 2009 är bara 12 procent.

Carina Andersson tycker att det finns många fördelar med ett klimatsmart kök.

-Det har visat sig att laga mat själv och nästan ta bort hel- och halvfabrikat, det blir ju billigare. Det har gjort att vi får utrymme till att köpa mer ekologiskt.