Örebro

Lös våldtäkter med DNA-register

För att få hjälp att lösa våldtäkterna i Örebro så bör polisen få ta del av det så kallade PKU-registret som sjukvård och forskning förfogar över. Det anser riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) från Örebro som ställt en fråga om detta till justitieminister Beatrice Ask (M).

- Anledningen till min fråga är att det är 6 000 anmälda fall av våldtäkt i landet varav 250 fall har lett till åtal och/eller fällande dom. Att man i Örebro just nu jagar överfallsvåldtäktsmän och att polisen säger att man är väldigt oroad över att man inte får tag i de här, och att man tror att det kan bli ännu grövre våldtäkter.

- Regeringen har tillsatt en utredning 2008 för att se om brottsmyndigheterna kan använda PKU-registret i utredningar. Och det är därför jag ställer frågan till ministern om de kan göra något av det här. Utredningen skulle ha varit presenterad senast i går och jag har fortfarande inte sett om det kommit någon, säger Eva-Lena Jansson (S).

PKU-registret består av blodprov som tagits på alla nyfödda sedan 1975.

Eva-Lena Jansson undrar var gränsen för personlig integritet ska dras och för vems skull men debattören och partivännen Henrik Brändén från Uppsala ser bara faror om man öppnar registret.

- Jag tycker inte att det är något bra förslag. Jag har tydliga argument för det. Det första är att registret är samlat för att göra ett test för att se om det här barnet riskerar en sjukdom om man inte ger det en speciell diet. Sen bestämde man sig för att spara proverna för att kunna göra forskning och designa nya tester. Tack vare de nya tester som utvecklats är det ett hundratals barn som kan leva någorlunda fungerande liv som inte kunnat det annars. Men det förutsätter att föräldrar har förtroende för proverna, registret och forskarna. Annars drar man tillbaka proverna och då kan man inte göra den typen av forskning.

Skulle det vara ett avtalsbrott att låta polisen komma åt det?

- I alla fall skulle nog föräldrarna uppleva det så.

Men Eva-Lena Jansson ser också risker i att använda registret.

- Man måste i alla fall ställa frågan. De här PKU-registren öppnades bland annat för att identifiera de som dog i Tsunamin och för att identifiera Anna Linds mördare, till exempel. Jag ser jättestora risker i det, men just nu har brottsmyndigheter kommit åt det vid ett flertal tillfällen. Tydligen är det inte tydligt reglerat om och när polisen ska få använda det och då måste man reglera det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista