Kommunalt örebrobolag bryter mot lagen - menar Konkurrenskommissionen.

Det kommunala företaget örebroporten AB får nu kritik av Konkurrenskommissionen, en grupp av experter från stiftelsen den nya välfärden som ägs av privatpersoner inom näringslivet. Kritiken får Örebroporten för sitt köp av en industrifastighet.

Fastigheten har köpts av ett privat företag, för att sen hyras ut till den tidigare ägaren. Konkurrenskommissionen menar att köpet blir otillåtet stöd till enskilt företag, på skattebetalarnas bekostnad, och att detta strider mot kommunallagen och skadar förutsättningarna för konkurrens inom näringslivet.

Örebroporten ägs helt av Örebro kommun och har till uppgift att komplettera marknadens utbud av kontors- och industrilokaler. Kommuner och kommunala bolag kan göra allmänna insatser för Näringslivet, men får inte ge ekonomiskt stöd till enskilda företag.

Örebroportens VD Roger Andersson menar att man inte alls bryter mot lagen och att allt är granskat och har gått rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".