Svårare få assistans

Många funktionshindrade tycker att försäkringskassan har blivit snålare med att bevilja personlig assistans. Timmar dras in eller beviljas inte alls, vilket leder till ett torftigare liv för den som har ett  handikapp.

Gunnar Corp är god man till en 28 årig man i Askersund som är trafikskadad. Han upplever att besluten är väldigt generella.

-De vet inte vem min brukare är, utan de sitter med sina papper och läkarintyg och de tittar mycket på prejudikat från andra ärenden. Men det är ju väldigt olika vilka behov Morgan som är min brukare har, och vilka behov en annan har!

Försäkringskassan hänvisar ofta till en dom i regeringsrätten som kom för nått år sen, där talas det om hjälp bara för mycket privata behov som är känsliga för den personliga integriteten. Bilden av generella beslut, ofta till nackdel för brukarna bekräfts från handikapprörelsen. Men även på Örebro kommun reagerar man. Anders Nylén, chef på LSS-enheten är djupt oroad över utvecklingen.

-Nu ser vi ju tendenser och har i vissa fall sett väldigt tydligt att man gör på det sättet. Man ska veta att de här personerna har en mycket grav funktionsnedsättning. Jag tycker de ska ha de behoven som de har tillgodosedda.

Statens nota för personlig assistans har blivit dyr, och Riksdagen har under några år försökt att skärpa kontrollen. Ann-Marie Brodén, Moderat i riksdagen tycker dock att tillämpningen har blivit väl hård och kanske behöver lagen justeras så att försäkringskassan blir mindre generell i sina bedömningar.

-Både i Handikappbeslutet och LSS-lagstiftningens intentioner är det ju att man ska kunna leva som andra och få hjälp och stöd på det sätt som just för den enskilda personen är bäst. Och då är ju den enskilda bedömningen som är absolut nödvändig, tycker Ann-Marie Brodén, M.


marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista