Socialdemokraternas Marie Louise Forsberg Fransson. Foto: Veronique Slottberg/ SR Örebro

Hårt tryck på akuten

Den varma våren har slagit hårt mot akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.
I många fall har det betytt långa väntetider för patienterna säger Lars Rylander som är verksamhetschef på akutkliniken på USÖ.

Lars Rylander som är verksamhetschef på akutkliniken på USÖ säger att detta har i många fall betytt att patienter får vänta länge på att få den behandling de behöver, som vi har berättat tidigare.

– Det varierar väldigt kraftigt det gör det. Den här våren har vi haft ett ökat inflöde av patienter. Det har vi haft.

Lars Rylander förklarar att hela våren har varit jobbig på akuten. Men belastningen på akuten är inte bara beroende på årstider. Han säger nämligen att även måndagar och tisdagar är stressiga dagar på akuten, förutom helgerna förstås.

Marie-Louise Forsberg-Fransson som är Landstingstyrelsens ordförande säger att den planerade ombyggnaden av akuten är ett steg i arbetet med att korta köerna, hon säger också att de måste jobba annorlunda vårdpolitiskt, alltså hur man fördelar arbetsuppgifterna på vårdmottagningarna.

– Vi har en målsättning på att man inte ska behöva vänta i mer än fyra timmar. När vi ser att det blir långt många fler timmar är det ett jätteproblem. Vi vill inte ha patienter i väntrum, vi vill ha patienter som kommer i behandling så fort som möjligt. Och att man kommer till rätt vårdnivå så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".