Outukumpo lägger 1miljard kronor i Degerfors. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand/SR Örebro.
Degerfors

Frusen miljardsatsning tinas upp i Degerfors

Stålföretaget Outokumpu investerar 104 miljoner euro i Degerfors. Metall-fackets ordförande på Järnverket, Bjarne Rasmussen är glad, för nu är framtiden säkrad för stålindustrin på orten.

Det är för att öka kapaciteten i produktionen av rostfri kartoplåt som stålkoncernen satsar runt en miljard kronor i Degerfors.

– Det säkerställer Degerfors framtid för lång tid framöver, säger Bjarne Rasmussen som är ordförande i Metallklubben.

Han säger att ledningen verkligen har jobbat hårt för att få till investeringen som först hotades av lågkonjukturen men som i dag tillkännagavs. Och nu räknar ledningen med att produktionsförmågan ska ökas med 30 procent.

– Vi ser väldigt positivt på den framtida marknaden för kvartoplåt i specialstål, skräddarsydd efter kundernas behov. Investeringen gör det möjligt för oss att producera rostfritt stål med ännu högre kvalitet. Dessutom förbättras arbetsmiljön och miljöpåverkan minskas ytterligare, säger Bo Annvik som är chef för verksamheten Specialty Stainless i ett pressmeddelande.

Den nya utrusningen har redan börjat installeras, enligt Bjarne Rasmussen. Nya maskiner, ugnar och riktverk ska vara installerade och i drift senast 2014.

Företaget meddelar att investeringen sprids ut på fem år och att avkastningen ligger över 13 procent som är koncernens mål. 

Den här satsningen inleddes redan 2008 men eftersom lågkonjukturen kom i vägen så ville de ta det försiktigt och började då med att investera 400 miljoner kronor.

Den investering som det beslutades om i dag är en fortsättning på det som företaget startade för två år sedan. Men summan är nu betydligt högre, nämligen en miljard kronor.

Degerfors kommun brottas med underskott och försöker få det att gå ihop ekonomiskt och därför är socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Annika Engelbrektsson mycket glad för den här satsningen.

– Det här är verkligen ett lyft för vår kommun. Det finns en framtidstro. Det betyder mycket när man är en liten kommun som Degerfors är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".