Med vårdval går det inte att välja vårdcentral

Nu i juni införs vårdvalet i Örebro län, och då blir det svårare att söka vård på en annan vårdcentral än den man är listad på. Det går alltså inte att ringa till andra vårdcentraler om du inte kommer fram på telefonen.

– Det blir lite striktare nu i och med att pengarna följer med patienterna, det berättar Marie-Louise Forsberg-Fransson, som är socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.

Tidigare har du som patient i alla fall i teorin haft möjlighet att kontakta den vårdcentral som passar dig, men nu när vårdvalet införs så listas man, aktivt eller passivt på en specifik vårdcental, bara vid mycket akuta tillstånd kan man ringa till en annan vårdgivare.

– Akut sjuk är ju om man kommer och har andningsbesvär eller har varit sjuk flera dagar i hög feber, menar Forsberg-Fransson.

På längre sikt går det att lista om sig till en mer tillgäglig vårdcentral, men vad gör man om telefontiderna till vårdcentralen är slut? Marie-Louise Forsberg-Fransson hänvisar till jouren i dom olika länsdelarna, det blir ventilen.

– Kommer man inte fram till sin ordinarie vårdcentral så finns det alltid möjlighet att komma via jourcentralen, och sjukvårdsrådgivningen finns ju också.

Så det är strategin, får jag ingen telefontid så väntar jag till kvällen och ringer jouren istället?

– Ja, och det är egentligen inte bra, tycker Marie-Louise Forsberg-Fransson.

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".