Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
länet

Ökad chans till jobb

Färre ungdomar i Örebro län är arbetslösa jämfört med ett år sedan. Det visar nya månadsiffror från Arbetsförmedlingen. Ungdomsarbetslösheten är den som minskar mest, men arbetsmarknaden  i stort håller också på att förbättras.

När det gäller ungdomarna syns dock en hel del skillnader mellan orterna. I norra länsdelarna är det till exempel många ungdomar som går utan jobb men på orter som Hällefors, Ljusnarsberg och Nora har säsongsjobben blivit fler och industrijobben börjat bli fler igen till ungdomarnas fördel. Det säger Mathias Eklöf som är chef för arbetsförmedlingarna i norra länsdelen.

- Det är mycket glädjande att situationen börjar ljusna även för ungdomarna. Utvecklingen i länets norra delar visar dock på ett framtida problem. Här finns färre ungdomar och fler äldre. Det är viktigt för arbetsgivarna att klara kompetensväxlingen i samband med alla pensionsavgångar. Men det är inte alls säkert att ungdomarna räcker till i framtiden, säger arbetsförmedlingschef Annika Lyttbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".