Värmland glada över Örebroläkare

I Värmland glädjs man över att Örebro fått läkarutbildningen. Man tror att det kan föra mycket gott med sig för sjukvården i Värmland.

Samarbete kring läkarutbildning i Örebro ger fler läkare till Värmland. Läkarrekryteringen kommer också att underlättas betydligt.

På presskonferensen som hölls av landstinget i Värmland angående läkarutbildningen i Örebro på torsdagen var det segerstämning. Landstinget i Värmland kommer att ha en stor betydelse för utbildningen samtidigt som de studerande som gör praktik i länet skapar en mer utvecklande miljö inom sjukvården.

Beslutet innebär att det för första gången på 25 år startar en ny läkarutbildning i Sverige. Örebro planerar att ta emot 60 läkarstudenter per termin från och med hösten 2010.

– Vi är mycket tillfredsställda med att Örebro Universitet och landstinget fått klartecken till landets nästa läkarutbildning. Vårt samarbete kring läkarutbildningen i Örebro kommer att underlätta vår framtida rekrytering av läkare till Landstinget i Värmland. Det säger Ulric Andersson (S) landstingsstyrelsens ordförande.

– Utan starkt stöd från Landstinget i Värmland, från såväl politisk som tjänstemannaledning, hade vi inte slutligen fått ja till att starta utbildningen, slog Jens Schollin, rektor för Örebro Universitet, fast. Och Värmland har funnits med hela tiden när vi arbetat fram tre olika ansökningar, av vilka den sista alltså godkändes.

Det var i våras som Högskoleverket sa ja till ansökan om att starta landets sjunde läkarutbildning. Den förläggs till Örebro universitet i samarbete med Örebro läns landsting, och det är första gången på 25 år som en ny läkarutbildning startar i Sverige. Landstinget i Värmland har hela tiden stött planerna på läkarutbildningen genom att framförallt ta ett stort ansvar för den s.k. verksamhetsförlagda delen av utbildningen.

Redan i januari 2011 börjar 60 läkarstudenter sin första termin. Från sjunde terminen, vårterminen 2014 kommer de första studenterna för att göra praktik inom Landstinget i Värmland. Fram till och sista terminen, den elfte, kommer studenter praktisera inom olika verksamheter, på Centralsjukhuset i Karlstad, på länsdelssjukhusen i Arvika och Torsby, och på en stor mängd vårdcentraler i Värmland.

- Vi vet av erfarenhet att studenter som gör sin praktik på ett ställe där de blir väl mottagna tenderar att komma tillbaka när de är färdiga med utbildningen. Därför törs vi också säga att vi kommer få stor hjälp i den framtida rekryteringen av läkare genom detta samarbete, sa Hans Karlsson, landstingsdirektör.

Landstinget i Värmland bygger nu upp en intern organisation för att ta emot de kommande läkarstudenterna.

- Jag vet redan nu att det finns stort intresse i organisationen för att jobba med detta. Att få in studenter vitaliserar verksamheten, sa Anders Hallberg, utvecklingschef vid Landstinget i Värmland, och den som samarbetat nära med kollegorna i Örebro för att få utbildningen till stånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".