Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kumla

Eleverna får köra först efter sommaren

Eleverna på yrkesvux-utbildningen på Trafikcenter i Kumla får inte sina körkort innan sommaren. Foto: Malin Lundberg/Scanpix.

Elever som gått yrkesförarutbildningen vid Trafikcenter i Kumla, fick inte ta sina körkort när utbildningen var avslutad nu i juni som de blivit lovade.

Examinatorn som skulle skicka in deras resultat visade sig inte vara behörig förrän 1 juli.

40 elever är drabbade. Nu måste de ta om proven på skolan i augusti eller själva försöka få en tid genom Trafikverket.

Flera av eleverna hade räknat med att vara färdiga yrkesförare till sommaren.

Yrk-vux-utbildningen på Trafikcenter i Kumla drivs av Trafikcenter och Komvux i Kumla. I början av året började 40 elever på utbildningen och under våren har de genomgått olika kurser och prov. När nu utbildningen skulle vara klar skulle alla som klarat kurser och prov under terminen ha sina körkort och därmed kunna ta jobb som yrkesförare.

Men nu har det visat sig att skolans examinator inte är behörig. Den personen har själv genomgått kurser och prov för att bli behörig under våren och skolan trodde att allt skulle vara färdigt till juni då eleverna skulle avsluta utbildningen. Men nu har besked kommit att personen inte har behörighet att ge eleverna sin körkortsbehörighet förrän från och med 1 juli. Och nu kommer semestertider emellan.

Skolan skriver i ett pressmeddelande att de hela tiden haft uppfattningen att examinatorn skulle kunnat examinera enligt tidigare regler som Vägverket tillämpat.

- Av den anledningen gjorde vi ingen anmälan om uppkörning via Vägverket/Trafikverket i mars 2010. Vi var helt klara med att reglerna var sådana och att man kunde examinera enligt den formella ordningen som tidigare gällt, skriver skolledningen .

Först i augusti kan nya prov påbörjas. Annars får eleverna själv ta kontakt med Trafikverket för att ta kunskapsproven som behövs för att få sina körkort.

- Vi är mycket besvikna och ledsna över att våra elever blivit drabbade på detta sätt. Vi vet i skrivande stund att det är fler utbildningsorganisationer som drabbats på samma sätt som Trafikcenter och Komvux i Kumla, skriver skolledningen i pressmeddelandet.

Eleverna har fått brev av skolan om att de måste göra om sina prov, antingen hos skolan i augusti eller genom att själva ta kontakt med Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".