Ensamjobb inte arbetsmiljöverkets sak tycker SJ

SJ reagerar nu på arbetsmiljöverkets beslut att ingen får jobba ensam på Reginatågen, som bland annat trafikerar Bergslagen.

SJ anser att Arbetsmiljöverket gick för långt när det beslutade att förbjuda ensambemanning.

Verket ska bara uttala sig i arbetsmiljöfrågor, inte i service- och säkerhetsfrågor - och det finns inga arbetsmiljömässiga skäl att förbjuda ensambemanningen, anser SJ.

Det händer - ibland dagligdags - att SJ kör Reginatåg med enbart lokföraren ombord, och det har väckt stark facklig kritik.

Facket vände sig förra året till Arbetsmiljöverket som i december förbjöd ensambemanning på Reginatågen, som används i Bergslagen, Mälardalen och Västsverige. Verket ansåg att det var en fråga om både arbetsmiljö och säkerhet, inte minst genom den stress det kan skapa hos en lokförare att veta att han eller hon är ensamt ansvarig ombord.

SJ överklagade beslutet till regeringen och motiverar nu varför.

SJ anser för det första att det här inte är någon säkerhetsfråga utan enbart en fråga om arbetsmiljö, och att det sedan Arbetsmiljöverket fattade sitt beslut har tagit fram instruktioner för lokförarens ansvar och arbetsuppgifter. De arbetsuppgifter som föraren har enligt instruktionerna är enligt SJ citat ”väl avvägda och innebär en fullt rimlig arbetsbelastning för föraren” slut citat. Arbetsmiljöverket tar enligt SJ upp flera situationer som normalt inte inträffar och SJ skriver att lokförarna är både särskilt uttagna och utbildade.

SJ anser för övrigt att Arbetsmiljöverket bara har behörighet att uttala i arbetsmiljöfrågor, och inte också i service- och trafiksäkerhetsfrågor.

Nu får verket utreda frågan på nytt och komma med ett yttrande till regeringen, som avgör saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".