Fortsatt ökad arbetslöshet i länet

Februari månad blev en dyster månad för Örebro län när det gäller arbetslösheten. Det visar nya siffror från Länsarbetsnämnden.
Arbetslösheten fortsätter öka i Örebro län, och ökningen är större än i landet som helhet.

I slutet av februari var nästan 13 000 länsbor - eller 7,5 procent - arbetslösa. 1500 fler än året innan. Allra högst är arbetslösheten i Karlskoga kommun.
Den öppna arbetslösheten i länet ligger på 5,5 procent. Det är en ökning med 2 600 personer jämfört med förra året.
Allra svårast på arbetsmarknaden är det för ungdomarna. I Degerfors, Laxå, Askersund och Lindesberg ökar ungdomsarbetslösheten särskilt mycket. Men att komvux och högskolorna kommit igång gör att den totala arbetslösheten för unga i länet minskar något jämfört med hur det var vid årsskiftet.
Länsarbetsnämnden konstaterar också att de lediga platserna fortsätter att minska. 125 personer i Örebro län varslades om uppsägning i februari, och det är mer än dubbelt så många som för ett år sen. En tredjedel av varslen handlade om företag inom tillverkningsindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista