Ungdomar i länet dricker mindre alkohol än genomsnittet

Ungdomar här i mellersta Sverige dricker totalt sett något mindre än ungdomar i hela landet i genomsnitt. Det visar en sammanställning av de senaste tre årens undersökningar av hur landets niondeklassare använder droger, uppger Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Här i mellersta Sverige dricker pojkarna i nian drygt 3 liter ren alkohol om året i genomsnitt och flickorna nära 3. Det är strax under riksgenomsnittet.

Över det och allra mest dricker niorna i Skåne; pojkarna i snitt drygt 5 liter ren alkohol om året och flickorna nära 4. Där visar sig också mer än var tionde förälder ge sina 15-åringar sprit - här bara ungefär hälften så många.

Samtidigt visar sammanställningen att ungdomarna i mellersta och norra Sverige dricker mest hembränt av alla, även om det bara är snäppet mer än rikgenomsnittets 3 liter av den varan per år. Å andra sidan dricker de i Skåne mer smuggelsprit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".