Polisen toppsar mistänkta med topps för DNA. Foto: Linda Forsell/Scanpix.
Örebro

"Man kände sig jättekränkt"

Polisen i Örebro har än så länge topsat omkring 300 män. Det är en satsning som görs för att få fast de våldtäktsmän som härjat i Örebro under året. Anton är en av de män som har fått gå till polisen och bli topsad, och han berättar att det först var en mycket kränkande upplevelse.

– Från början tyckte jag det var jättejobbigt. Våldtäkt är ju bland det värsta folk vet. Att först få hem det här brevet, det gick ju rakt in och man känner ju sig jättekränkt.

Polisen i Örebro har än så länge topsat omkring 300 män. Det är en satsning som görs för att få fast de våldtäktsmän som härjat i Örebro under året.

De männen som valts ut har fått hem ett brev som kallar dem till topsning hos polisen. Enligt Anton så står det i brevet att man inte är misstänkt för något brott.

I brevet står det också att man har blivit utvald på grund av ålder, längd och var man bor.

Mats Nylén, informationsansvarig vid polisen, berättar att det finns lagstöd till topsningen men vill inte säga mer om urvalsprocessen.

– Jag vill inte säga något närmare om hur vi ligger till utredningsmässigt. Och vad de här topsningarna har hjälpt oss med. Syftet är ju att kunna sortera bort personer ur en grupp av personer som då är intressanta i den här utredningen.

Han berättar att själva topsningen inte tog mer än kanske en kvart. Han fick gå till polishuset. Där pratade polisen med honom och förklarade varför just han blivit utvald, och sa att han inte var misstänkt för något. De frågade även om han kom ihåg var han var då våldtäkterna inträffade.

Den tops som de använde "körde de runt i munnen" och sedan var det klart.

Även om Anton kände sig kränkt när han först fick hem brevet förstår han att det är något som polisen måste göra.

– På något sätt är man ju med och hjälper till och ringa in den här personen. Tar man bort allihopa så är det till sist bara en kvar.

Anton har uteslutits av polisen nu. Och det är ju det som är tanken med topsningen, enligt polisen. Och Anton känner fler som har fått bli topsade, och upplevelserna är ungefär dem samma.

– De har ju känt ungefär som jag. När man först öppnar det här brevet så känner man sig lite kränkt. Sedan när man börjat tänka efter och snackat med vänner så har de också sagt att 'om de vill bocka av mig från den här listan så får de göra det.'

Fotnot: Anton heter egentligen något annat.

Läs mer om våldtäkterna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".