Örebro

Överpriser på andrahandsmarknaden

Bostadsbristen i Örebro gör det vanligare med andrahandskontrakt som ibland kan leda till oskäliga hyror. Karin Ekstrand är en av dem som drabbats.

-Jag känner mig utnyttjad på ett märkligt sätt eftersom jag tyckte att det var så låg standrad till ett så högt pris, säger Karin Ekstrand.

Det gällde att snabbt hitta någonstans att bo. Därför tänkte Karin Ekstrand först inte på hyran när hon fick chans till ett andrahandskontrakt, ett rum i delad lägenhet för 3500 kronor.

-Nej, jag hade ju kommit in på min drömutbildning. Dessutom är jag från Stockholm och van vid priserna där så jag tänkte inte så mycket på det, säger hon.

Men snart förstod Karin Ekstrand att hon betalat för mycket och enligt Erik Ferlin, hyresråd på hyresnämnden är situationen långt ifrån ovanlig.

-Framförallt är det många studenter som har ganska knappt om tid på sig att bestämma om de ska ta en bostad eller inte och går med på oskäliga villkor.

Karin Ekstrand visste sina rättigheter och hörde av sig till Hyresnämden där hon och hyresvärden lyckades komma överens om en lösning. Enligt Erik Ferlin känner få till att ett påslag på 10 till 15 procent för en andrahandshyra är skäligt, men inte mer och han tror att mörkertalet bland de som betalar för hög hyra är större än de få anmälningar som inkommer i Örebro län varje år. Det är heller inte många som känner till att man vid en tvist kan få tillbaka den oskäliga delen av hyran.

-Man kan ju anta att det är många som inte känner till regeln om återbetalningsskyldighet för den som tagit ut för hög hyra. Man känner helt enkelt inte till regeln som verkar till hyresgästens förmån, avslutar Erik Ferlin.

Ida.leveby_andersson@sr.se