Bristande rutiner när Kumlafångar fritogs

Kriminalvårdsstyrelsen är självkritisk i sin analys över hur fritagningen på Kumlafängelset i februari hanterades.
Vakterna på Kumlafängelset var inte tillräckligt uppmärksamma den kvällen då tre av landets mesta bevakade fångar fritogs, och det beror på att ett brandlarm gick samtidigt som fritagningen.

När fritagarna närmade sig anstalten reagerade inte de två vakter som ansvarade för övervakningen av larm tillräckligt snabbt.  Det gjorde i sin tur att polisinsatsen blev försenad.
- Det är naturligtvis allvarligt att något sådant här kan inträffa, säger Lena Häll Eriksson som är Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör.  Hon kan inte garantera att liknande händelser inte inträffar i framtiden, men säger att flera åtgärder åtminstone ska verka avskräckande. Mer ska satsas på bättre teknik och mer svårforcerade galler och murar.
Det kommer också att införas strängare regler när det gäller besök och telefonsamtal för de mest rymningsbenägna fångarna.
Dessutom ska tätare övningar och vassare rutiner förhindra framtida fritagningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista