Föreläsning med högerextremist stoppad

Nykterhetsrörelsens studieförbund, NBV, ställer in en planerad föreläsning i A-huset i Örebro på torsdagskvällen. Föreläsningen skulle hållas av skribenten Jüri Lina som har starka kopplingar till högerextrema och antisemitiska rörelser.

- Vi har kollat upp det här och det är så extrema åsikter som han framfört i andra sammanhang, och det är inte i linje med vår ideologi, säger Roland Jonasson, ordförande i NBV.
Hur det överhuvudtaget kommer sig att Jüri Lina lyckats boka en föreläsning ska nu redas ut. Det måste vara en miss i bokningshanteringen menar Roland Jonasson:
-Normalt hyr vi inte ut lokalerna till privatpersoner utan bara till organisationer och föreningar som är demokratiska.
Inom stiftelsen Expo, vars syfte är att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället, känner man väl till Jüri Lina. Hans föreläsningar har stoppats förr, till exempel i Örebro där han förra året skulle ha medverkat hos föreningen Skådespelet i Baronbackarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista