Mijailovic till Kumlafängelset

Mijailo Mijailovic dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh. När domen verkställs kommer han först att föras till Kumlafängelsets riksmottagning. Det är där den så kallade risk- och behovsbedömningen ska göras. Där beslutas på vilken anstalt han ska avtjäna sitt straff, och sannolikheten är stor att det blir just i Kumla han får tillbringa stor del av tiden. Det berättar Kenneth Gustavsson, ställföreträdande chef på Kumlafängelset.

Riskbedömningen ska bland annat se om Mijailo Mijailovic kan utsättas för något hot eller om han kan förväntas utföra några brott innanför fängelsets murar. Kriminologen Leif GW Persson har sagt att Mijailovic kan bli en hjälte bland andra interner, men den bilden delar inte Lasse Liljegren ordförande för KRIS, kriminellas revansch i samhället, i Örebro. Liljegren tror tvärtom att Mijailovic kan komma att få problem inne på fängelset. - Det brott Mijailovic begått ger inte några meriter, och han kan få problem i form av våld eller hot om våld, säger Lasse Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".