Askersund

Barnfamiljer en gemensam valfråga

En av de viktigaste framtidsfrågorna för Askersund är att locka fler barnfamiljer till kommunen. Det tycker politiker från både majoriteten och oppositionen inför höstens val.

Socialdemokraten Siv Ahlstrand anser att dom redan har gjort mycket för barnfamiljerna under den mandatperiod som snart är över.

– Vi har byggt flera förskolor, vi har satt i gång byggnation av en ny skola i Snavlunda, och så planerar vi ett nytt kultur- och kunskapscenter med både kulturverksamhet och högstadieskola, säger Siv Ahlstrand.

Mest nöjd är hon ändå över Familjens hus, där kommunen har samlat specialpedagoger, socialsekreterare, folkhälsostrategen och andra som barnfamiljer kan behöva få kontakt med.

Moderaten Björn Dieker tycker också att satsningarna på barnfamiljerna är viktiga och tycker att det gått ganska bra för Askersund under mandatperioden, även om han själv suttit i opposition.

– Ja, det har väl gått rätt hyggligt, men vi hade väl kanske satsat och försökt få in lite mer privata verksamheter, lite mer konkurrensutsatt. Det hade väl varit en fördel, säger Björn Dieker.

Sedan förra valet har har politikerna gjort flera neddragningar gjorts för att spara pengar. Inom vården har personalen minskats, och det har drabbat både boende och personal, det menar Ulrika Karlsson, som jobbar inom hemtjänsten i Askersund.

– De får ju slita och göra exakt samma sak hela tiden, fast det är mindre folk. Och det blir ju tyvärr de gamla många gånger som blir lidande, fast vi försöker ju alltid göra det bästa hela tiden med de få resurser vi har, säger Ulrika Karlsson.

Socialdemokraten Siv Ahlstrand är medveten om att neddragningarna satt sina spår...

– Och det är vi inte glada åt. Men det är ju inte helt vårat fel, utan det är ju också att man inte har gjort de satsningar från regeringshåll som vi har hoppats på. Sänker man skatterna så påverkar det kommunalskatten också. Vi får lägre intäkter i kommunen, säger Siv Ahlstrand.

Anna Björndahl

anna.bjorndahl@sr.se
019-19 20 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista