Industrilackering farlig arbetsmilö

Arbetsmiljön för de som jobbar med industrilackering är i många fall farlig, och arbetsgivarnas beredskap varierar mycket. Det framgår av en rapport från Arbetsmiljöverket som besökt industrilackeringar i Örebro, Värmland och Västmanlands län.

Arbetsmiljöverkets rapport bygger på ett 40-tal besök i regionen och det är främst hanteringen av härdplaster och det kemiska ämnet isocyanater som undersökts. Isocyanat är ett allergiframkallande ämne, som man inte ska andas in. Rapporten visar att lackeringsanläggningarnas arbetsmiljö har många brister. Över hälften av företagen har fått krav på förbättringar som måste göras.
Den vanligaste bristen är att företagen inte gör riskbedömningar, där måste 12 företag bli bättre. Andra vanliga brister är att det saknas så självklara saker som skyddsutrustning t ex andningsskydd eller att venitlationen är för dålig. Störst problem verkar det vara vid färgblandninsplatser, men det finns även fall där hela sprutmålningslokalen fått anmärkningar. Arbetsmiljöverkets slutsats är att företagarna måste bli bättre på att undersöka riskerna, och jobba skadeförebyggande mer än vad man gör idag. Dessutom behöver de flesta företag läsa in sig på vilka arbetsmiljöbestämmelser som gäller - och följa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".