Spermadonator är fadern

Den man från Örebro som donerade sperma till ett lesbiskt par är även juridisk sett far till de tre barnen. Det slog Örebro Tingsrätt fast i dag. Därmed blir mannen också skyldig att betala underhållsstöd på ungefär 3000 kr i månaden enligt en tidigare dom i länsrätten.
Trots att mannen och de två kvinnorna i samband med spermadonationen var överens om att det var kvinnorna som skulle vara barnens föräldrar, skrev mannen på ett faderskapserkännande för att barnen skulle veta sin härkomst. Men efter tio år havererade kvinnornas äktenskap och den biologiska mamman krävde underhållsstöd av mannen. Och enligt tingsrättens dom i dag ska han juridiskt sett räknas som far till barnen, eftersom han både skrivit under faderskapserkännandet och erkänt att han var donatorn. Varken mannen eller hans advokat Kent Heglind vill kommentera domen, men advokaten meddelar att de kommer att överklaga. Men hade homosexuella haft rätt till adoption och insemination hade denna familjetragedi aldrig behövt uppstå, menar Annette Sjödin, vice förbundsordförande på Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande RFSL. Hon menar att bristen på lagstiftning som erkänner homosexuella som föräldrar leder till att fler väljer att inseminera sperma privat. - En effekt av det är att barnen aldrig får reda på sitt biologiska ursprung, säger Annette Sjödin på RFSL.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".