Kent Persson (M) vill bygga nytt konserthus. Foto: Peter Bjurbo /Sveriges Radio Örebro
örebro

Nytt konserthus?

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill antingen bygga om eller bygga nytt konserthus i Örebro. Nuvarande konserthus är för trångt, menar de.

– Kammarorkestern är ett starkt varumärke. De har hög internationell klass och det är därför de får resa runt utomlands och ge konserter. Det där är ett varumärke som gynnar Örebro och det ska vi vara rädda om och vi ska vårda och värna det, säger moderaternas Kent Persson.

Det är ofta fullsatt i konserthuset och på sikt riskerar orkestern att växa ur lokalen. Ljudmässigt fungerar det inte heller optimalt när det är fullsatt. Moderaterna vill därför att kommunen utreder om det går att bygga om nuvarande konserthus eller om det ska byggas nytt.

– Att utreda ett nytt konserthus så måste det också innehålla fler delar. Det kanske ska vara ett samlat kulturhus där vi har både kammarorkestern och Kulturskolan, säger Kent Persson.

Men om det här ska bli verklighet så måste politikerna var överens över blockgränsen, menar Kent Persson. Och det låter inte orimligt att det kan bli så, eftersom Socialdemokraterna är inne på samma spår. Leime Beime är socialdemokrat och tycker att Moderaterna vaknat sent i den här frågan.

– Vi ser ju möjligheten att om vi har i basen ett nytt modernt stadsbibliotek med moderna hörsalar, kanske möjlighet till utställningar och så vidare, så skulle man mycket väl kunna lägga en våning ovanpå med ett nytt konsertrum, det skulle funka alldeles förträffligt. Men vi är väldigt glada över att Moderaterna äntligen tagit upp den här idén, och vi skulle se fram emot att vår motion behandlades för där finns de här planerna, säger socialdemokraten Lena Beime.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".