örebro

Polisen har tröttnat på supportervåldet

Supportervåldet i samband med fotbollsmatcher har ökat den senaste tiden i Örebro. Senast i helgen drabbade ett trettiotal anhängare från Örebro och Helsingborg samman, efter matchen mellan ÖSK och HIF.

– Vårt tålamod har runnit ut, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Han säger att de individer som håller på med, vad han kallar nöjesvåld, nu ska få stå till svars för sitt handlande. Polisen ska göra allt vad de kan för att identifiera de inblandade.

– Jag vill till och med, på ren svenska, kalla dem för skitstövlar. Vi inom polisen har annat att göra än att agera barnpigor på stan.

Vad menar du med att de ska få stå till svars?

– Det faller ju under åtal att misshandla andra människor på öppen gata. Får vi identitet på de här personerna kan vi se till att de dessutom får tillträdesförbud till arenan, säger Carlson.

Ny ordförande vill samarbeta
I samband med att supportervåldet trappats upp och debbaterna varit många, rann det förra veckan över för ÖSK:s supporterklubb Kubanerna:s förre ordförande, Fredrik Ornstein.

Han sa upp allt samarbete med polisen, för han menade att länspolismästaren sagt att alla supportrar var kriminella. Strax därefter avgick Ornstein.

Nu har Kubanerna fått en ny ordförande, Stefan Uhlán, som tar avstånd från allt som hänt. Han välkomnar polisens arbete och säger att självklart ska de samarbeta.

De här gläder även länspolismästare Kalle Wallin.

- Jag står gärna som värd för ett möte säger han.

Från ÖSK:s sida uppskattar man också arbetet och ska hjälpa till så gott man kan, det säger Ronny Wiking som är säkerhetsansvarig för ÖSK.

– Det finns en möjlighet att stänga av folk, om de förknippas med att  vara publik på fotboll, säger han.

Carina Galanou Ipsonius

carina.galanou@sr.se
019-19 20 37

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista