Ny service ska göra att hyresgäster och villaägare kan byta boende med varandra

Köpare och säljare av villor har svårt att hitta varann. Därför har en ny typ av annonsering startat där hyreslägenheter erbjuds i inbyte mot villor.

Genom att annonsera ut hyreslägenheten och ange vad hyresgästen vill ha för villa, kan villaägaren hitta sin lägenhet och hyresgästen sitt hus. Men det ger sig inte självt. På Föreningssparbankens fastighetsbyrå, som är först ut med servicen i Örebro, får mäklarna jobba betydligt mer än vid en vanlig husförsäljning och det är för tidigt och säga om den nystartade servicen lönar sig. Än så länge betalar hyresgästen ingenting för annonseringen, och mäklaren får betalt först när huset säljs.
Inte alla hyresvärdar tycker om att deras lägenheter används i inbyte mot villor och i realiteten blir värda reda pengar för hyresgästen. Enligt Kerstin Fröjdh, mäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå, har vissa privata hyresvärdar haft invändningar, men på kommunala Örebrobostäder tycker man servicen är helt i sin ordning. Men ÖBO:s vd Hans Lander tycker inte att det ska gå så långt att ett hyreskontrakt skall vara värt pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".