Snabbare vård till Fjugesta och Odensbacken

Snabbare vård till akut sjuka i Odensbacken och Fjugesta - det blir resultaten om förslaget att låta deltidsbrandmännen rycka ut på sjukvårdslarm i väntan på att ambulans kommit fram. Idag kan det ta runt en halvtimme innan ambulansen hunnit fram från Örebro. Men brandmännen i deltidskåren kan ofta vara på plats redan 10 minuter efter ett larm, och den ibland livsavgörande vården kan då komma igång tidigare.

Leif Landén, socialdemokrat och ordförande i Nerikes brandkår. tror att de nya arbetsuppgifterna kan locka fler kvinnor till deltidsbrandkåren - som det idag är svårt att rekrytera ny personal till. Men Lars Rylander verksamhetschef för akuten på USÖ säger att det kanske inte blir deltidsbrandmännen som anlitas.. Det kan lika gärna bli kommunens sjukvårdspatrull, som får uppdraget. Patrullen är redan sjukvårdskunnig och har god kunskap om vilka patienter som finns i området, vilket är en stor fördel enligt Lars Rylander.Innan sommaren ska Landstinget ta beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".