Örebro Kommun

Många barn och lite personal

Fritidshemmen i Örebro kommun har större barngrupper än genomsnittet i landet, och lägre personaltäthet. Det visar en kartläggning som nyligen blivit klar.

Kristdemokratiska kommunalrådet Lennart Bondesson, som ansvarar för skolfrågorna, erkänner att koalitionen inte gjort mycket åt situationen på fritidshemmen under de fyra år de haft makten i Örebro.

– Jag kan erkänna att fritidshemmen är ett område som vi politiker inte har riktigt kunnat prioritera, eller inte har prioriterat. Det har varit väldigt mycket fokus på grundskolan och där har väl då fritidshemmen kommit lite i kläm, det är klart att det är så, säger Lennart Bondesson.

För snart fyra år sen, i början av januari 2007, var Lennart Bondesson helt ny som kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro kommun. Han satt då med i vårt program Rakt på Sak och efterlyste en kartläggning av hur det ser ut på fritidshemmen i Örebro.

Det är den kartläggningen som nu blivit klar, nästan fyra år senare.

Kartläggningen visar att det i genomsnitt finns 45 barn per avdelning och att varje heltidsanställd har hand om 26 barn. Det är fler barn än riksgenomsnittet och färre anställda.

Anette Olsson och Sanna Jansson jobbar på Wallerska skolans fritids i Nya Hjärsta i Örebro.

Vi träffade dem för snart fyra år sen, i samband med Lennart Bondessons önskan om en kartläggning, och då sa de såhär om hur det känns efter en arbetsdag:

– Man är ju trött i huvudet och det handlar om hög ljudnivå framförallt. Och sedan har man ju ibland dåligt samvete, att man tänker efter att men gud, honom såg jag ju knappt idag, sade Sanna Jansson.

– Förr när jag kom hem så ville jag gärna sätta på radion och lyssna på musik. Nu vill jag bara ha tyst och lugnt, sade Anette Olsson.

Nu när jag hälsar på är de mer nöjda med sin arbetssituation. Men det har ingenting med nya resurser att göra, utan förändringar som de kommit på själva.

– Vi har ju bestämt oss för att förändra vår verksamhet. Att dela upp barnen i mindre grupper och vara ute så mycket som möjligt. Det är vårt sätt att lösa problemet. Absolut inga nya resurser utan det här har ju kommit från oss personal själva, säger Sanna Jansson.

150 barn är inskrivna på fritids på Wallerska Skolan, och i Sanna Janssons grupp går 70 barn.

Vänsterpartisten Mussie Ephrem tycker att de stora barngrupperna på fritidshemmen är ett problem.

– Väldigt nedslående, ganska illa om man tittar på personaltätheten och inte minst barngruppernas storlek, säger han.