Lekeberg pekas ut som den kommun som har flest obehöriga lärare

Kommunerna ger obehöriga lärare fast anställning, i strid med skollagen, enligt en färsk undersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. De båda fackförbunden anser att det är mycket allvarligt och att en fortsättning innebär att skolan dräneras på kompetens.

Enligt statistiken som förbunden presenterar är läget värst i Lekebergs kommun, där 21,8 % av de fast anställda lärarna är obehöriga. Även Ljusnarsbergs kommun tillhör de värsta, enligt statistiken.
Niklas Lundberg, skolchef i Lekeberg slår ifrån sig och säger att det är dålig kvalitet på statistiken. Han känner inte igen siffrorna från verkligheten. Det finns ett systemfel i statistisken säger han. Han anser att rektorer och skolchefer i Lekebergs kommun är helt ense med fackförbunden om vikten av behöriga lärare.
Flera av de utpekade kommunerna menar att det är fel i statistiken i undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista