Gösfisket i Hjälmaren först i världen att certifieras

Fisket av gös i Hjälmaren ska certifieras - alltså få en kvalitetsstämpel om att fisket där är långsiktigt hållbart. Det är första gången i världen som ett sötvattensfiske certifieras.

Det internationella miljömärkningssystemet för fiske heter MSC, Marine Stewardship Council. Det startade 1997 och har hittills bara miljömärkt olika havsfisken - på gång är till exempel torskfisket av Alaska Pollock utanför Alaska och Västra Canada.
Nu kommer också Hjälmarens fiskarförbund att få miljömärket - som det första när det gäller sötvattensfiske.
Ett års förstudier är klara och de visar att gösfisket i Hjälmaren är ekologiskt uthålligt och bärkraftigt ur biologiska- ekonomiska och sociala aspekter. Det fiskas inte för mycket gös och bifångsterna är låga bland annat.
Världsnaturfonden har stött certifieringen som hittills kostat ungefär 150 000 kronor.
För de drygt 20 yrkesfiskarna i Hjälmaren, tror Lennart Nyman att kvalitetsstämpeln blir ett lyft och ökar efterfrågan på deras gös och också att fler fisken cerfifieras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".