Fortsatt fritt kräftfiske i Vättern trots fiskares protester

Det blir ingen begränsning av det allmänna kräftfisket i Vättern, det har Statliga Fiskeriverket beslutat efter att frågan varit ute på remiss.

Fiskeriverket ansåg att fisket borde begränsas för att minska risken för utfiske, men efter svaren från andra berörda myndigheter väljer man att inte begränsa allmänhetens tillgång till kräftfisket.

Henrik Färg är en av tre yrkesverksamma fiskare i norra Vättern. Han är oroad över beslutet och menar att myndigheter som ser positivt på ett fortsatt kräftfiske för allmänheten i princip också uppmanar till svartfiske, eftersom många enligt honom utnyttjar rätten till fiske till max och sen dumpar priserna på kräftor så att yrkesfiskarna får svårt att överleva.

Trots att det inte blev nån begränsning av kräftfisket nu, så tänker Fiskeriverket fortsätta att driva frågan och en ny remissrunda kan komma redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".